Bayi Giriş
Newberg Residence: Doğayla Bütünleşmiş Ahşap Bir Göl Evi
06/02/2024

Ev sahiplerinin doğa ile olan diyaloglarını derinleştirmek, çevreyle uyumlu bir yaşam alanı yaratmak amacıyla tasarlanan Newberg Residence, yalnızca bir konut olmanın ötesine geçiyor. Etrafını saran göletle bütünleşen bu konut, ahşapla yeşilin çarpıcı etkisini güçlü bir tasarımla buluşturuyor.


Görsel cutler-anderson.com sitesinden alındı.

Cutler Anderson Architects tarafından tasarlanan Newberg Residence, Oregon'un kuzeyinde bir kasaba olan Newberg'de konumlanıyor. Genel olarak kırsal bir ortamda, bir kısmı ormanlık olan büyük bir çiftliğin bir bölümünde yer alıyor. Proje kapsamında 153 metrekarelik bir ev ve 51 metrekarelik bir misafirhane inşa ediliyor. Amerika’da faaliyet gösteren mimarlık stüdyosu olan Cutler Anderson Architects, bu aile konutunu, ev sahiplerinin dünyayla halihazırda güçlü olan bağlarını daha da kuvvetlendirme amacıyla tasarladıklarını belirtiyor.

Evin yer aldığı arazide, önceden de var olan fakat proje için biraz daha büyütülmüş, insan yapımı bir gölet mevcut. Tasarım, göleti ve konutu tek bir varlık olarak ele alıyor. Böylece, ev sakinlerinin, suya doğru gelen vahşi canlılarla bağlantı kurabileceği bir ortam yaratılmış oluyor. Destekler şekilde, ev sakinleri, düzenli olarak ördek, rakun, çakal, kurbağa ve başka birçok çeşitli hayvan gördüğünü belirtmiş.


Görsel cutler-anderson.com sitesinden alındı.

Görsel cutler-anderson sitesinden alındı.

Yalın bir çelik çerçeve ve ahşap çatıdan oluşan evin dış cephesinde köknar, hava koşullarına dayanıklı çelik ve cam tercih edilmiş. Evin girişine ise bir köprü vasıtasıyla erişilebilmesi, önemli bir tasarım kararı. Tasarımcıların, evin giriş kısmına ve bu alanın mekansal dizilimine önem verdiği vurgulanıyor. Ziyaretçilerin, araçlarını 45 metre uzağa park ettikten sonra, önce ormanın içinden ve ardından bir küçük ahşap köprüden geçerek eve ulaşabilmesine yönelik bir kurgu oluşturulmuş. Mimari stüdyo, evin giriş kapısının açılmasıyla birlikte sunduğu çarpıcı gölet manzarasının baskın etkisini önemsiyor ve bu etki sayesinde ziyaretçi deneyimlerinin unutulmaz olmasını umuyor.

  

  Görsel cutler- anderson.com sitesinden alındı.

Evin iç mekan tasarımı, açık bir yerleşim düzeni üzerinden şekilleniyor. Doğal manzarayı gören geniş cam duvarlar ise evin dikkat çekici bir niteliği ve aynı zamanda farklı işlevlere dönüşebildiği için önemli. Oturma odasındaki sürgülü cam kapı, dalış tahtası işlevi gören küçük bir platforma açılıyor. Yolcuların kolayca suya dalmalarını sağlayan bu özellik, aynı zamanda evin göletle bir bütün olma algısını da pekiştiren bir detay.


Görsel wowowhome.com sitesinden alındı.

Görsel cutler-anderson sitesinden alındı.

Mimarların, gömme dolap ve bağımsız mobilyalardan döşeme ve tavana kadar evin her yerinde tercihini ahşaptan yana kullanması, evin çevresiyle olan uyumuna katkı sunuyor. Gün ışığından en üst seviyede yararlanabilmek adına, evin güneye bakan tarafı camla kaplanıyor. Ayrıca, yerden ısıtma, yerel kaynaklı malzemeler ve peyzajdaki doğal bitki örtüsü, sürdürülebilir özelliklere işaret ediyor. Yapı malzemesi olarak seçilen ahşap ve çelik, yerel kaynaklardan temin ediliyor ve evin etrafını saran doğal bitki örtüsü, yaban hayata uyum sağlayıp onu destekliyor.


Görsel dezeen.com sitesinden alındı.

Görsel wowowhome.com sitesinden alındı.


Kaynaklar

https://www.dezeen.com/2016/07/01/newberg-residence- cutler-anderson-architects-wooden-cabin-built-over-pond- oregon/

https://www.architectmagazine.com/project-gallery/newberg- residence_o

https://www.archdaily.com/792412/newberg-residence-cutler- anderson-architect

       

 

© 2023 DENDRO Parke Sanayi A.Ş.Tüm hakları saklıdır.
  Çek Yükle Dene